Péče o psí srst - aneb jak ze svého psa udělat lva salónu

Pro psy je srst stejně důležitá jako pro nás lidské vlasy. Pro psa však má ještě další význam. Kromě estetického hlediska, plní srst psa především ochrannou funkci mezi jeho tělem a okolím. Sbírá prach, chrání před deštěm, zimou, hmyzem, poraněním a udržuje správnou tělesnou teplotu. Pravidelnou péčí o srst svého mazlíčka včas odhalíte klíšťata, či jiné parazity a taky začínající onemocnění kůže. Pokud jste novým majitelem psa nebo jen hledáte způsoby, jak zlepšit péči o srst vašeho psa, máme pro vás několik užitečných tipů.

Jak pečovat o psí srst

Pravidelné kartáčování je klíčem k udržení zdravé a lesklé srsti vašeho psa a napomáhá odstraňovat odumřelé chlupy, kůži a chuchvalce, které mohou způsobit matnutí srsti. Nejlepší je začít kartáčovat psa již od útlého věku, aby si na proces zvykl a vnímal ho jako příjemný rituál. Předtím, než se však pustíte do úpravy srsti vašeho mazlíčka, je zapotřebí zjistit, jaký typ srstí zdobí jeho tělo.

Základní typy srsti

  1. HLADKÁ SRST - plemena jako boxer, bull teriér, čivava nebo francouzský buldoček mají hladkou srst, která je přiléhavá k tělu. Tento typ srsti nepotřebuje přílišnou péči, stačí jednou za čas jemně vyčesat kartáčem a vykoupat šetrným šamponem. Srst nejdříve vyčesávejte proti směru růstu chlupů a pak po směru. Vhodnou pomůckou jsou taky vyčesávací rukavice. Po koupeli nechte srst přirozeně uschnout.
  2. DRSNÁ / HRUBÁ SRST - knírač, hrubosrstý jezevčík, irský vlkodav, border teriér, airedale teriér nebo foxteriér Dášeňka mají hrubou srst, která se skládá z měkké husté podsady a hrubých chlupů. Ačkoliv tito psi nelínají, je nezbytné kromě kartáčování, ještě i pravidelně trimovat, tedy vytrhat odumřelé chlupy i s kořínky. K tomu slouží trimovací hřebeny a kartáče. Díky trimování získá srst na hrubosti a stane se odolnější vůči vnějším vlivům, jako jsou déšť, zima nebo trnité rostliny a keře. 
  3. SRST S PODSADOU - Kolie, husky, hovawart, novofundlanský pes nebo německý ovčák mají dvojitou srst, která se skládá z hrubé vrchní vrstvy a husté spodní podsady. Tento typ srsti vyžaduje pravidelnou údržbu, zejména během období línání. Jejich srst má schopnost efektivně izolovat, avšak současně má tendenci k nadměrnému vytváření mazu a následně i zápachu. Pro pročesání podsady a odstranění odumřelých chlupů je vhodné použít široký kartáč nebo hřeben s hustými zuby. Pro odstranění línající srsti jsou ideální hustá kovová hrabla, případně u psů, kteří nejsou příznivci hrabel, lze použít gumové kartáče nebo ovály. Kovová hrabla, jako je například Furminator, dokáží dokonale odstranit veškerou uvolněnou srst.
  4. KUDRNATÁ SRST - Je typickým znakem pudlů, ale zvlněnou srst má i portugalský vodní pes, španělský vodní pes, a bišonek. Odumřelé chlupy se zachycují v srsti, línání je proto neznatelné, nicméně srst vyžaduje pravidelné kartáčování, mytí a stříhání. Po vykoupání srst vysušte ručníkem a použijte kartáč nebo hřeben s dlouhými štětinami k pročesání a udržení vlnitého tvaru.

Věděli jste, že kudrnatou srst mají zejména plemena psů, která byla původně vyšlechtěna k aportování předmětů z vody? Tento typ srsti je odolný vůči vodě a poskytuje psům dobrou izolaci proti chladu.

  1. HEDVÁBNÁ SRST - Jorkšírský teriér, maltézský pinč, afgánský chrt nebo ši-tzu mají přirozeně dlouhou a jemnou srst, která vyžaduje pravidelnou péči v podobě kartáčování a stříhání. Tito vlasáči jsou nejnáročnější na údržbu, vyžadují časté koupání a denní pročesávání, aby nedocházelo k plstnatění. Naštěstí téměř vůbec nelínají. Pravidelně kontrolujte srst mezi drápky a udržujte ji krátkou. Tato oblast je často náchylná k hromadění nečistot. Dejte pozor na srst rostoucí kolem uší a očí, abyste předešli zánětům nebo dalším potenciálním problémům. 

Věděli jste, že struktura chlupu u této srsti je nejpodobnější lidskému vlasu?

  1. NAHÁČI - Mexický naháč, peruánský naháč nebo čínský chocholatý naháč mají bezsrstou kůži, která vyžaduje pravidelnou péči. Na kůži použijte jemný šampon a na rozčesání chlupů na ocase či hlavě, se hodí měkký kartáč se štětinami. Pokud Váš naháč nemá černou kůži, je potřeba ho chránit před sluncem opalovacími krémy pro psy. Často se uvádí, že naháči jsou vhodní pro alergiky na zvířecí srst, ale tato alergie je velmi vzácná. Nejčastějším alergenem ve spojitosti se psi, je bílkovina Fel D1, kterou obsahují psí sliny. Dále také šupinky odumřelé kůže, psí moč, roztoči a v neposlední řadě prach a pylová zrna, která se tam dostala při venčení. V tomto případě pro ně není vhodné žádné psí plemeno. Pokud jde o alergie na roztoče nebo pyl, jsou naháči tím nejlepším řešením.

Často se uvádí, že naháči jsou vhodní pro alergiky na zvířecí srst, ale tato alergie je velmi vzácná. Nejčastějším alergenem ve spojitosti se psi, je bílkovina Fel D1, kterou obsahují psí sliny. Dále také šupinky odumřelé kůže, psí moč, roztoči a v neposlední řadě prach a pylová zrna, která se tam dostala na procházce. V tomto případě pro ně není vhodné žádné psí plemeno. Pokud jde o alergie na roztoče nebo pyl, jsou naháči tím nejlepším řešením.

Jak správně kartáčovat psí srst

Jak správně kartáčovat

  • Začněte kartáčování od hlavy a postupujte směrem k ocasu.
  • Kartáčujte srst vašeho psa jemnými tahy, abyste minimalizovali tahání a nepohodlí.
  • Během jara a podzimu, kdy pes líná, věnujte kartáčování zvýšenou pozornost a intenzitu. To je období, kdy se pes zbavuje staré srsti, a pravidelné kartáčování může pomoci minimalizovat problémy spojené s línáním.
  • Kartáčování je také vhodné provádět před koupelí. Odstraněním línající srsti se šampon lépe dostane k pokožce a účinněji ji vyčistí.
  • Pro dlouhosrstá plemena pročesejte srst dlouhými pohyby, zatímco u krátkosrstých psů použijte krátké pohyby.
  • Dlouhosrstá plemena by měla být kartáčována alespoň 1x týdně, někdy i častěji, zejména během období línání.
  • Krátkosrstá plemena potřebují méně časté kartáčování, ale i tak je vhodné provádět tento rituál alespoň 1x za měsíc.
  • Pokud váš pes tráví hodně času venku nebo se často pohybuje v přírodě, může být potřeba ho kartáčovat častěji, aby se odstranily nečistoty a chuchvalce ze srsti.

Hrablo_furminator.jpgKe správnému kartáčování můžete použít vyčesávací rukavice, různé typy kartáčů a hřebenů nebo velmi populární Furminátory, které si poradí i se zacuchanou srstí. Pravidelné kartáčování pomáhá navíc rovnoměrně distribuovat oleje vyprodukované kůží psa, které udržují srst zdravou a lesklou.