Jaké plemeno psa se ke mně hodí – aneb, hodíme se k sobě chlupáči?

Mami, já chci psa. Takové přání by nemělo být bezmyšlenkovitě splněno, jelikož se jedná o rozhodnutí, které ovlivní váš život na několik let. Pokud jste však již skálopevně rozhodnuti pro pořízení nového člena rodiny, přichází na řadu výběr plemene. A které plemeno se k vám nejlépe hodí?

Skupina psů

7 otázek k zamyšlení před pořízením pejska

  1. Zamyslete se, proč vlastně chcete psa? Má to být kamarád do deště a psí parťák na cesty? Nebo raději pořádný ras, který ohlídá váš kvartýr. Hledáte společníka na dlouhé procházky, nebo spíše někoho, pro dlouhé večery na gauči u sklenky vína? Nebo snad chcete pořídit pejska pro svou ratolest? Zde však mějte na paměti, že starost o pejska nejspíš zbyde na vás!
  2. Jakou velikost plemene? V malém bytě, by Německá doga asi nebyla dobrým spolubydlícím. Pokud však máte dostatek místa, není větší plemeno překážkou.
  3. Kolik času můžete pejskovi věnovat? Některá plemena, zvláště ty větší, kromě krmení, venčení a mazlení, ještě vyžadují pravidelný výcvik a tedy návštěvu cvičáku. Dlouhosrsté rasy zase potřebují pravidelnou péči o svou srst (Kolie, Kokršpanělé). Nezapomínejte taky na návštěvy u veterinárního lékaře, především u pejsků, které mají tendence k nějakým onemocněním (Anglický buldog, Německý ovčák, Čau Čau,...). Mezi nejméně náročná plemena patří například: rodinný Labrador, dlouhověká Čivava, stojednotkový Dalmatin, zábavný Jack Russel a nebo nevěřitelně zdravý bígl.
  4. Zvažte rodinné zázemí. K rodinám s dětmi, pro svou klidnou a milou povahu jsou velmi vhodní Zlatí retrívři, Labradoři, Hovawart, ale i Bernský salašnický pes. Pokud máte doma alergika, poohledněte se po hypoallergenním pejskovi, jako například: Jokšírský teriér, Bišonek, Pudl, Knírač. V případě, že máte doma ještě jiné zvíře, bedlivě vybírejte, aby z toho nebyla láska až za hrob. Mezi snášenlivá plemena patří Zlatrý retrívr, Maltézský psík, nebo Čivava. Pokud vaši sousedé nejsou zrovna fanoušci psí symfonie, zvolte méně štěkající plemena. (retřívři, Mopsové, Baseti, Buldoci,..).
  5. Jaký temperament by váš pes měl mít? Každé plemeno má jinou povahu. Některá plemena jsou velmi společenská a milují pozornost (Čivava, Mops, Pudl), zatímco jiná jsou spíše samostatná a nezávislá (Afgánsky chrt, Saluki). Zvažte, jakou povahu hledáte u psa a vyberte plemeno, které odpovídá vašim představám.
  6. Mám dostatek peněz pro psího parťáka? Kromě počáteční investice do pořízení štěněte, která se pohybuje od 300 Kč až po 50 000 Kč, dle plemene, rodokmenu a pohlaví je zapotřebí myslet i na základní výbavu a návštěvy u veterinárního lékaře. Současně, si připravte finance i na pravidelné měsíční výdaje za granule pro psy, konzervy a kapsičky pro psy, nebo třeba antiparazitní obojky. Vedle výdajů na standardní veterinární péči, mějte připraven i finanční polštář pro případný operační zákrok.
  7. Jaký pán, takový pes. Jací jste vy? Pokud máte rádi svou pohodu a klídek, nepořizujte si temperamentní plemena jako jsou Sheltie, Německý ovčák či Border Kolie, která jsou ideální pro různé psí sporty. Mezi další plemena, která potřebují řádně vybít energii patří ohaři, Irský setr, Jezevčík či Jack Russel. K pasivnější plemenům se řadí: Baset, Havanský psík, Čivava či Anglický buldok.

Nekupujte zajíce v pytli!

Vyberte si renomované chovatele, kteří mají certifikovanou chovatelskou stanici. Na jejich webových stránkách byste měli najít jejich kontaktní údaje, osvědčení a reference. Dobrý chovatel bude mít zdravé a dobře socializované štěňata a bude ochoten vám poskytnout potřebné informace o plemeni a ještě vám k tomu přidá pytel granulí pro štěňata na první dny.